Ziarnopłon wiosenny (Ficaria verna) to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny jaskrowatych. Rośnie dziko w Europie i zachodniej Azji, a w Polsce należy do gatunków rodzimych. Na przełomie marca i kwietnia rozwija jaskrawożółte, lśniące kwiaty i zielone, błyszczące liście. Po kwitnieniu zasycha i zapada w letni sen. Można go hodować w ogrodzie jako roślinę ozdobną. Roślina rośnie w Polsce niemal wszędzie, oprócz górskich i północno-wschodnich obszarów. Lubi żyzne i wilgotne miejsca w lasach, na łąkach, w parkach i na trawnikach. Unika siedlisk na kwaśnych i ubogich glebach.
Do celów zielarskich wykorzystuje się tylko liście i bulwki ziarnopłonu, które należy zebrać przed kwitnieniem rośliny, ponieważ wtedy wytwarza ona substancje toksyczne.
Ziarnopłon wiosenny – właściwości lecznicze
Ziarnopłon ma w składzie garbniki, saponiny, flawonoidy, antocyjany, kwasy organiczne i olejki eteryczne. Działa bakteriobójczo, wirusobójczo, grzybobójczo, moczopędnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Z ziela ziarnopłonu robi się nalewki, maceraty, napary i okłady na różne schorzenia. Młode liście zawierają dużo witaminy C.
Ziarnopłon wiosenny – nalewka
Aby zrobić nalewkę z ziarnopłonu wiosennego, potrzebujesz świeżego ziela ziarnopłonu i alkoholu o stężeniu 40-60%. Ziele ziarnopłonu należy umyć i osuszyć, a następnie zalać alkoholem w proporcji 150 g ziela na 450 ml alkoholu. Naczynie z nalewką należy szczelnie zamknąć i odstawić na 7 dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym czasie nalewkę należy przefiltrować przez gazę i przechowywać w ciemnej butelce. Nalewkę z ziarnopłonu można pić 20-30 ml dziennie przez kilka dni w przypadku bólu stawów, obrzęków lub problemów z drogami moczowymi.
Ziarnopłon wiosenny – napar
Składniki: 1 łyżka suszonego ziela ziarnopłonu, 200 ml wrzątku.
Sposób przygotowania:
Ziele zalać wrzącą wodą i zaparzać pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie napar odcedzić. Zaleca się pić 2 razy dziennie po 100 ml. Ponadto tak przygotowany napar nadaje się do płukania włosów wypadających i kruchych oraz jako nasączenie okładów, stosowanych na obrzęki i stłuczenia.
Napar i nalewkę z ziarnopłonu warto pić tylko wtedy, gdy mamy jakieś problemy zdrowotne, a nie w celu zapobiegania chorobom.
Do celów zielarskich wykorzystuje się tylko liście i bulwki ziarnopłonu zebrane przed kwitnieniem rośliny, gdyż w czasie kwitnienia i przekwitania we wszystkich jej częściach wzrasta stężenie substancji toksycznych o gorzkawym smaku (protoanemonina). Z tego powodu liście, pędy oraz bulwy stają się trujące.