Najwcześniejszą informację o grapefruicie odnajdziemy na Barbadosie. Tam właśnie słynny kapitan Shaddock zostawił kilka nasion pomelo, kiedy wracał przez Pacyfik do Anglii. Prawdopodobnie owoce zostały naturalnie zhybrydyzowane przez pyłek z lokalnego drzewa pomarańczowego i w ten sposób powstał pierwszy grejpfrut. Współczesne badania potwierdzają taką właśnie hipotezę.
Z końcem XVIII wieku grejpfrut rozprzestrzenił się na inne wyspy karaibskie, a Jamajka stała się centrum uprawy tego owocu. Komercyjna produkcja grejpfrutów rozpoczęła się w XIX wieku na Florydzie, która do dziś pozostaje grejpfrutowym centrum świata. Na rynku pojawiły się nowe odmiany grejpfruta, stając się jednocześnie eksportową wizytówką Florydy. Do końca lat 60-tych, Floryda była największym producentem grejpfruta na świecie. W kolejnych latach kraje takie jak Chiny, Izrael, Indie, Argentyna, Meksyk, RPA, Kuba, Wietnam, Turcja zaczęły przeprowadzać znaczne inwestycje i zwiększać swoją produkcję. Aktualnie największymi producentami grejpfruta są: Chiny, Wietnam, USA, Meksyk, RPA, Indie, Turcja, Sudan, Tajlandia, Izrael.
Głównym produktem jest sam owoc i wyciskany z niego sok, ale pozostały po komercyjnej ekstrakcji soku miąższ jest także wykorzystywany. Jest on ważnym źródłem olejku grejpfrutowego, który jest stosowany jako środek aromatyzujący w napojach. Wewnętrzna skórka jest źródłem pektyn i kwasu cytrynowego, które są wykorzystywane przez przemysł spożywczy do konserwowania innych owoców. Wykorzystuje się je także do produkcji dżemów i marmolad. Ze skórki grejpfruta pozyskuje się też naringine, substancje, która ma szerokie spektrum aktywności farmakologicznej. Wzmaga ona lipolizę, obniża cholesterol, działa przeciwzapalnie, przeciwrakowo i antyseptycznie.
Grejpfruty są najprawdopodobniej krzyżówką pomarańczy olbrzymiej (Citrus maxima) z Archipelagu Malajskiego, z pomarańczą chińską (Citrus sinensis). Drzewo grejpfrutowe osiąga wysokość od 4,5-6 metrów. Jego wierzchołek jest zaokrąglony, zbudowany z rozłożystych gałęzi. Pień dorasta do 15 cm średnicy. Gałązki posiadają krótkie ciernie. Roślina jest zimozielona.
Owoc o wymiarach od 10 do 15 cm może być prawie okrągły, spłaszczony lub lekko gruszkowaty. Skórka jest gładka, drobno kropkowaną do 1 cm grubości. Kolor miąższu może być bladożółty, białawy, różowy, a nawet ciemnoczerwony. Miąższ składa się z 11 – 14 segmentów o cienkich, błoniastych ścianach. Owoce grejpfruta są bardzo soczyste, w smaku kwaśne lub słodko-kwaśne. Owoc może posiadać pestki, ale może być też bezpestkowy.

Podział grejpfrutów

Grejpfruty dzielimy na trzy główne kategorie w zależności od koloru miąższu, soku i skórki. Kolor każdej odmiany grejpfruta zależy od gleby i klimatu i może zmieniać się z roku na rok.
1. Odmiany białe lub jasnożółte:
Duncan
Marsh
Oroblanco
Goldens
Wheeney
Sweetie
Melogold
Handlowo najważniejszą odmianą spośród wymienionych powyżej jest Marsh.
2. Najpopularniejsze odmiany różowe to:
Foster
Henderson Ruby
Marsh Pink (Thompson)
Ray Ruby
Redblush, (Ruby, Ruby Red, Ruby Sweet, Henninger)
Shambar

3. Ciemnoczerwone lub silnie pigmentowane odmiany:
Rio Red (Rio Star)
Flame
Star Ruby (Sunrise)

Dojrzewanie grejpfruta

W czasie wzrostu, w wyniku procesów chemicznych zachodzących w owocach intensywność koloru ulega zmianie. Owoc dojrzewa od 8 do 13 miesięcy w zależności od szerokości geograficznej, gleby oraz panującej aktualnie pogody. W owocach, które zbliżają się do dojrzałości, wybarwienie jest średnio intensywne. Maksymalne wybarwienie owoców następuje w pierwszych tygodniach pełnej dojrzałości. W przypadku niektórych odmian kolor może następnie ulegać sukcesywnemu blednięciu. Z tego względu, z tej samej uprawy można uzyskać owoce tej samej odmiany posiadające różne wybarwienie. Przez cały ten okres owoc zachowuje swoją świeżość i pożądany smak.
W przypadku niektórych odmian pozostawionych dłużej na drzewach owoce tracą część swoich kwasów, co powoduje nieco słodszy ich smak.
Sezon grejpfrutowy w niektórych klimatach może trwać nawet przez cały rok.
Kolor skórki grejpfruta jest zróżnicowany. Najbardziej typowym kolorem jest złotożółty. Część odmian ma różne stopnie różowego lub czerwonego pigmentu. Hybrydy grejpfruta, m.in. pomelo, mogą mieć różne ilości zielonego koloru skórki, nawet gdy są już w pełni dojrzałe. Występują również odmiany, które są ciemnozielone. Taki owoc jest w pełni dojrzały. Traktowanie owoców etylenem może zmienić kolor owocu, nie zmienia to jednak jego smaku.

Właściwości odżywcze grejpfruta

Odmiany grejpfruta

Najstarszą komercyjną odmianą jest Duncan. Początki tej odmiany sięgają lat 30 XIX wieku, gdzie na Florydzie doszło do komercyjnego rozmnażania tej odmiany. Odmiana ta posiada miąższ i sok w stosunkowo bladym kolorze. Smak jest uważany za jeden z najlepszych wśród owoców grejpfruta.
Odmiana grejpfruta Marsh jest jedną z najbardziej popularnych odmian żółtych grejpfrutów. Ma żółtą skórkę i miąższ o kwaśnym smaku. Owoc posiada mało pestek, jest bardzo soczysty i bogaty w witaminę C.
Odmiana grejpfruta Oroblanco jest również znana jako Sweetie lub białe złoto. Ta zielona odmiana grejpfruta powstała w wyniku skrzyżowania grejpfruta z pomarańczą olbrzymią (pomelo). Ma grubą, żółtozieloną skórkę i soczysty miąższ o słodkim smaku. Jest bogata w witaminę C i błonnik.
Odmiana grejpfruta Melogold jest podobna do Oroblanco, ale ma bardziej słodki smak. Jest to hybryda grejpfruta i pomelo, która pochodzi z Kalifornii. Ma duże owoce bez pestek o biało-żółtym miąższu.
Odmiana grejpfruta Jaffa Sweetie jest zielona i słodka. Jest to hybryda grejpfruta i pomelo, która pochodzi z Izraela. Ma więcej antyoksydantów niż zwykły grejpfrut.
Wheeney to odmiana grejpfruta, która ma cytrynowy smak i wiele nasion. Rośnie na dużym i silnym drzewie. Owoce są duże, mają jasny miąższ i grubą skórkę.
Goldens to odmiana grejpfruta, która ma słodko-kwaśny smak z lekką nutą goryczki. Jest niskokaloryczna i bogata w witaminę C oraz beta-karoten.
Foster to odmiana grejpfruta pochodzącą z Florydy. Ma żółtą skórkę z różowym rumieńcem i soczysty różowy miąższ. Odmiana ta jest pierwszą odmianą grejpfruta o zabarwionym miąższu w historii Florydy. Został wprowadzony w 1914 roku przez Royal Palms Nurseries. Jest to odmiana o smaku kwaśnym do półsłodkiego.
Henderson/Ray Ruby to odmiana grejpfruta o czerwonym miąższu i słodko-kwaśnym smaku. Jest bardzo zdrowa i bogata w witaminę C. Można ją uprawiać w domu, ponieważ drzewo jest niewielkie i łatwe w pielęgnacji. Odmiana pochodzi z Teksasu.
Marsh Pink (Thompson) to odmiana grejpfruta o różowym miąższu i słodko-kwaśnym smaku. Ma grubą skórkę i niewiele pestek. Jest podobna do Marsh Ruby, innego rodzaju różowego grejpfruta.
Odmiana grejpfrut Ruby Red jest jedną z wielu odmian grejpfrutów o różowym lub czerwonym miąższu. Jest spokrewniona z grejpfrutem Star Ruby i Red Blush. Jest to beznasienna odmiana o słodkim smaku. Ma stosunkowo cienką skórkę i soczysty miąższ.
Odmiana grejpfrut Redblush jest odmianą różowo-czerwonych grejpfrutów z Teksasu. Jest to beznasienna odmiana o słodkim smaku o średnio czerwonym miąższu, zanikającym w procesie dojrzewania.
Shambar to stara beznasienna, pigmentowana odmiana grejpfruta. Ma różowy miąższ, który przypomina kolor odmiany Redblush.
Grejpfrut Rio Red to odmiana czerwonego grejpfruta z Teksasu. Ma ciemnoczerwony miąższ i słodki smak. Jest bezpestkowy i bogaty w witaminę A i C oraz likopen. Jest bardziej odporny na zimno niż inna czerwona odmiana Star Ruby.
Grejpfruty Star Ruby mają kulisty, lekko spłaszczony kształt. Dorastają do 15 centymetrów średnicy. Ich skórka jest koloru żółto-pomarańczowego z rumieńcem wskazującym na dojrzałość. Skórka jest średnio gruba, w smaku słodko-gorzka, nasycona lotnymi olejkami. Otarta skórka uwalnia bukiet cytrusowego aromatu. Grejpfrut Star Ruby ma najciemniejszy miąższ spośród wszystkich czerwonych odmian grejpfruta. Czerwony, soczysty miąższ posiada słodko-cierpki smak. Owoc zawiera niewiele nasion lub nie posiada ich wcale.

Źródło:

Wikipedia

pgandp.org

specialtyproduce.com