Dzisiaj bardzo pomidorowo na blogu. Skoro już napisałam o tym, jak pozyskiwać nasiona pomidorów to warto też wspomnieć o tym, jak przyspieszyć dojrzewanie zielonych pomidorów. Wiedza ta przydatna jest, kiedy na naszych krzaczkach są jeszcze zielone pomidory (niedojrzałe), a temperatura powietrza zaczyna spadać. Znając pewne techniki, możemy wspomóc dojrzewanie pomidorów w domowych warunkach. Z artykułu dowiesz się, jak przyspieszyć dojrzewanie zielonych pomidorów w domowych warunkach.
Dojrzewanie zielonych pomidorów – jak się za to zabrać?
Doniczki z pomidorami możemy wnieść do pomieszczenia, to najprostszy sposób, ale inaczej sprawa wygląda z roślinami rosnącymi w gruncie.
Nie wszystkie zebrane, zielone pomidory staną się czerwone. Musimy zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania, aby mogły dojrzeć.
1. Temperatura – zielone pomidory dojrzewają w temperaturze 10-15 stopni w ciągu 3 tygodni, kiedy temperatura jest wyższa – czerwienieją szybciej. Najlepsza temperatura to 20 stopni Celsjusza.
2. Stadium dojrzałości pomidora – im bardziej dojrzały pomidor, tym lepsze rezultaty otrzymamy. Jeśli nasze pomidory są całkowicie zielone – ich czerwienienie może trwać nieco dłużej, nie będą one też zbyt słodkie i smaczne.
3. Stan pomidora – do stymulowanego dojrzewania nadają się okazy zdrowe, bez oznak chorób, bez wgnieceń i uszkodzeń mechanicznych.
Słów kilka o etylenie i dojrzewaniu zielony pomidorów
Etylen to hormon, który produkowany jest przez dojrzewające owoce. Odgrywa on znaczącą rolę w procesie dojrzewania owoców. Jego stężenie zależy od wielu czynników, od temperatury, stadium rozwoju rośliny, obecności uszkodzeń mechanicznych, chłodu i suszy. Etylen stymuluje procesy starzenia się roślin, odpowiada za rozkładanie chlorofilu, wtedy to na wierzch wychodzą pozostałe barwniki (więcej o tym przeczytasz tutaj). Pod wpływem tego gazowego hormonu wytwarzane i uwalniane są substancje zapachowe, które odpowiadają za zapach danego owocu. Ale co etylen ma wspólnego z naszym domowym dojrzewaniem pomidorów? Warto wykorzystać tę wiedzę, kiedy pragniemy przyspieszyć dojrzewanie owoców.
Dojrzewanie zielonych pomidorów – etylen w roli głównej
Do kartonu z pomidorami wkładamy parę dojrzałych jabłek lub bananów. Są to owoce, które wytwarzają bardzo duże ilości etylenu. Metoda jest preferowana dla pomidorów bardzo zielonych. Owoce, na których widać już czerwień nie potrzebują towarzystwa jabłek lub bananów, ponieważ same wytwarzają wystarczające ilości etylenu. Najlepszą temperaturą do dojrzewania pomidorów jest 20 stopni Celsjusza.
W takim cieple karoten oraz likopen mają dobre warunki do syntezy. Wbrew pozorom pomidory do dojrzewania nie potrzebują światła, lepsza będzie ciemność niż słoneczny parapet. Pomidory nie powinny się dotykać, warto je oddzielić od siebie, np. za pomocą gazety. Co jakiś czas sprawdzamy postępy dojrzewania i usuwamy owoce z oznakami choroby. Pamiętaj, że dojrzałych pomidorów nie trzyma się w lodówce!