Melonowiec właściwy zwany potocznie papayą to gatunek rośliny z rodziny melonowcowatych. Bylina ta występuje w Ameryce Środkowe, Południowej oraz na południu Ameryki Północnej. Roślina ta dorasta nawet do 10 metrów, a jej owoce osiągają 45 cm długości i 30 cm średnicy.

Papaya to bardzo smaczny owoc posiadający w swym składzie wiele witamin oraz substancji bioaktywnych. Znajdziemy w niej witaminy: C, B5, B6, E, kwas foliowy, potas, magnez oraz liczne oksydanty.

Po przekrojeniu owocu znajdziemy w nim sporą ilość pestek, które oczywiście możemy zasadzić i spróbować wyhodować swoją własną Papayę. Do tego celu wybierz w domu najbardziej nasłonecznione miejsce, które jednocześnie jest dobrze wentylowane w miesiącach zimowych.

Do uprawy papai najlepsza będzie duża doniczka z odpowiednim drenażem, ponieważ roślina nie lubi przesadzania. Gleba powinna zawierać dużą ilość materii organicznej, a ph powinno być na poziomie 5,5 -7. Przed wysianiem nasion należy je wcześniej zamoczyć na kilka dni. Nasiona, które wypłynęły na powierzchnię usuń, pozostawiając do wysiewu nasiona, które osiadły i pozostały na dnie. Wyjęte nasiona wyjmij na gazę i  utrzymuj je w wilgoci przez około 2 dni. Gdy pojawi się na nich biała kropka to znak, że są gotowe do wysiewu. Nasiona powinny wykiełkować w przedziale od 1 do 3 tygodni. Optymalna temperatura kiełkowania to 20 °C