Imbir możemy z powodzeniem uprawiać w domu. W okresie chłodów (jesień i zima) trzymamy go w ciepłym pomieszczeniu, latem doniczkę z rośliną możemy wynosić na zewnątrz.
Przygotowanie rośliny do sadzenia
Bardzo ważny jest wybór właściwego kłącza. Znajdziemy je w sklepach spożywczych. Wybieramy roślinę jędrną, bez uszkodzeń, mogą być widoczne oczka, z których roślina wypuści korzenie i pędy.
Aby przyspieszyć kiełkowanie korzeni należy roślinę dokładnie umyć, owinąć w wilgotny ręcznik papierowy, następnie włożyć do plastikowej torebki i przechowywać w ciemnym miejscu. Takie warunki znacznie przyspieszą wzrost korzeni. Co 3-5 dni zaglądamy do rośliny – odwijamy delikatnie ręcznik i sprawdzamy jej stan oraz to, jakiej wielkości są korzonki.
Wsadzenie do pojemnika
Po upływie miesiąca roślina powinna być gotowa do wysadzenia. Roślinę sadzimy do doniczki wypełnionej do połowy ziemią ogrodniczą, pędy powinny być skierowane ku górze, od pędów odchodzą korzenie, które naturalnie kierują się w dół. Jeśli nie wiesz, która część rośliny to pęd, a która korzeń – nie martw się, roślina rozwiąże to sama w miarę wzrostu. Korzenie zawsze naturalnie kierują się ku dołowi wykazując geotropizm dodatni, a pęd kieruje się ku górze wykazując fototropizm dodatni. Po posadzeniu rośliny do doniczki przysyp ją ziemią, tak aby przykryć całe kłącze imbiru (pęd może wystawać).
Warunki do wzrostu imbiru
Imbir wymaga miejsca ciepłego i słonecznego. W takich warunkach roślina najlepiej się rozwija. Idealna temperatura wzrostu dla imbiru znacznie przekracza temperatury, które utrzymujemy w domu – 24-29 stopni. Imbir dobrze rośnie też w temperaturze około 20 stopni. To roślina tropikalna, dlatego należy jej zapewnić optymalną, stosunkowo wysoką wilgotność powietrza. W utrzymywaniu jej pomoże nam spryskiwacz domowy. Roślinę podlewa się regularnie, ale należy bezwzględnie unikać jej przelania. Po paru latach od posadzenia z doniczki będziemy mogli pozyskiwać kłącza do celów kulinarnych. Z tego powodu warto stosować jedynie nawozy naturalne.