Od jakiegoś czasu w sklepach możemy znaleźć wiele egzotycznych owoców. Jednym z nich jest cherimoya – owoc z drzewa flaszowca peruwiańskiego.
Cherimoya uprawiana była już w czasach Inków. Obecnie głównymi producentami są Hiszpania, Peru i Chile, ale niewielkie uprawy znajdziemy także w Kalifornii, Izraelu i na Maderze.
Pochodzący z ameryki południowej owoc o konsystencji budyniu w smaku przypomina połączenie mango, ananasa i banana. W 100 g owocu znajdziemy około 75 g wody, 1,2 g białka, 0,2 g tłuszczu, 22,6 g węglowodanów i 2,4 g błonnika. Czerymoja zawiera witaminy C, E oraz witaminy z grupy B. Zjadając jeden owoc zapewnimy 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6. Oprócz tego w owocach znajdziemy sód, potas oraz antyoksydanty.
Po przekrojeniu owocu znajdziemy w nim duże czarne nasiona, których nie należy spożywać, gdyż są toksyczne. Nasiona te jednak możemy wysiać do doniczek i wyhodować sobie własnego flaszowca peruwiańskiego.
Przed wysianiem pamiętajmy, aby nasiona wymoczyć w wodzie przez kilka dni.
Flaszowiec peruwiański to wiecznie zielone drzewo dorastające do około 8 metrów wysokości. Potrzebuje nasłonecznionego stanowiska. Znosi niewielkie przymrozki. Idealna temperatura dla drzewa to 18 – 28 °C latem i 5 – 18 °C zimą. W okresie wzrostu – wiosną i latem – nawozimy i podlewamy bardziej obficie, natomiast w okresie uśpienia – zimą – ograniczamy podlewanie. Idealna gleba dla naszej rośliny to mieszanka torfu, piasku i perlitu ogrodniczego o ph 6,5-7,6. Nasiona do wykiełkowania będą potrzebowały około 4 tygodni. Temperatura nie powinna spaść poniżej 20 °C. Należy pamiętać, żeby chronić roślinę przed mocnym, letnim słońcem, które może poparzyć liście. Kwitnie latem pachnącymi sześciopłatkowymi zielonkawo-różowymi kwiatami.